Jasan stav
16

Sjeverna Koreja spremna razgovarati o denuklearizaciji uz garancije sigurnosti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja je spremna razgovarati o denuklearizaciji, ali samo ako joj bude garantovana sigurnost, saopćile su južnokorejske vlasti.

Južna Koreja je navela da je o denuklearizaciji razgovarano kada su se zvaničnici ove zemlje sastali sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u Pyongyangu u ponedjeljak tokom jedne od rijetkih posjeta između dvije zemlje.

Iz Južne Koreje poručuju da je Kim spreman i na razgovore sa SAD-om, kao i na prekid razvoja nuklearnog oružja. U ranijim programima za zaustavljanje nuklearnih ambicija, Sjeverna Koreja nije ispunjavala obećanja.

Kao što je ranije saopćeno, zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje su također dogovorili održavanje samita u aprilu, što će biti prvi takav sastanak nakon više od desetljeća i prvi otkako je Kim Jong-un na vlasti u Sjevernoj Koreji.

Kim i južnokorejski predsjednik Mon Jae-in će se sastati na utvrđenoj granici u selu Panmujom. Dogovoreno je i održavanje kontakta između lidera.

Odnosi između dvije zemlje su se popravili tokom Zimskih olimpijskih igara održanih u februaru u južnokorejskom PyeongChangu.

Južnokorejska delegacija će ove sedmice posjetiti američke zvaničnike u Washingtonu i izvjestiti ih o razgovorima sa Sjevernom Korejom.