Pogoršavaju se odnosi
11

Sjeverna Koreja raznijela zgradu koju je koristila za razgovore s Južnom Korejom

Dž. L.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Sjeverna Koreja raznijela je zajednički ured koji je koristila za razgovore s Južnom Korejom, što je najnoviji znak da se veza između dva dugogodišnja protivnika naglo pogoršava.

Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su da je zgrada od četiri sprata u gradu Kaesong u potpunosti uništena "u strahovitoj eksploziji" u 14:50 sati prema lokalnom vremenu. Nedugo poslije toga gusti dim uzdigao se na granici s Južnom Korejom gdje je smještena zgrada, odnosno ured za veze.

Na sreću, osoblje ureda u trenutku eksplozije nije bilo u zgradi jer je ured zatvoren od 30. janura zbog pandemije koronavirusa, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, javlja CNN.

Međutim, uništavanje zgrade vrlo je simbolično i može značiti prekretnicu u odnosu između dvije zemlje koje su u se obavezale na "novo doba mira" prije manje od tri godine.

Sjeverna Koreja je upozoravala na zatvaranje ureda za vezu ukoliko Južna Koreja ne zaustavi aktiviste da na sjever šalju propagandne balone, letke i druge materijale kojima se kritizira vodstvo Pjongjanga.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja prekinula je i telefonske linije s Južnom Korejom.

"Nedavni glupi čin odvažnosti naštetio je dostojanstvu našeg vrhovnog vodstva", poručili su iz Sjeverne Koreje putem državne agencije KCNA.

Sjeverna Koreja tvrdi da su ovi propagandni materijali narušili sporazum Kim Jong-Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina iz 2018. godine kada su se oba čelnika složila da prekinu "sva neprijateljska djela", uključujući i distribucije letaka duž zajedničke granice.

Podsjećamo, u Sjevernoj Koreji nisu dozvoljene informacije koje ne odobri propagandna državna mašinerija.