Put ka miru
1

Sjeverna Koreja pristala uništiti interkontinentalne balističke projektile

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja je pristala da uništi interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i prvi put će omogućiti inspektorima pristup nuklearnim zalihama, prenijeli su japanski mediji.

Izvori lista "Asahi šimbun" su naveli da je grupa stručnjaka za nuklearno naoružanje i CIA-je stigla krajem prošlog mjeseca u sedmodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji.

Razgovori sa stručnjacima u Sjevernoj Koreji rezultirali su saglasnošću Pjongjanga da uništi svoj arsenal ICBM projektila, iako je rok za to ostao tema za debatu, kao i to šta će Pjongjang dobiti zauzvrat.

Pregovori su održani pred sastanak predsjednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji bi trebalo da održi u narednim sedmicama, a očekuje se da će tokom sastanka dominantna tema biti totalna denuklearizacija Korejskog poluostrva, prenio je "Sputnjik".

Trump je ranije na svom Twitter nalogu napisao da je moguće oslobađanje troje talaca iz Sjeverne Koreje, koji se nalaze u SAD, nakon što su mediji prenijeli da su iz logora u Sjevernoj Koreji puštena tri osobe sa dvojnim državljanstvom SAD i Sjeverne Koreje.

Kim se krajem aprila sastao sa predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u pograničnom selu Panmunjom. Kim i Moon su tokom sastanka potpisali Deklaraciju mira, prosperiteta i jedinstva.

Lideri dvije Koreje saglasili su se oko denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja razgovora kako bi se formalno završio Korejski rat.