Svijet
7

Sjeverna Koreja ponovo zaprijetila SAD i Južnoj Koreji nuklearnim napadima

Klix.ba
Sjeverna Koreja je ponovo zaprijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv SAD i Južne Koreje, dok ove dvije zemlje obavljaju njihove najveće zajedničke vojne vježbe ikada, javlja BBC.

U vježbama učestvuje više od 300.000 vojnika, a izvode se jednom godišnje. Ove vježbe uvijek podignu tenzije između pomenute tri zemlje.

Pyongyang je saopćio da je svojim snagama izdao naredbu na spremnost za izvođenje "nuklearnog napada pravde". Ovakva retorika iz Sjeverne Koreje nije neuobičajena, a eksperti i dalje nisu uvjereni da Sjeverna Koreja zaista može postaviti nuklearne bojeve glave na svoje projektile. Također, Sjeverna Koreja vidi američke i južnokorejske vježbe kao "ratnu igru koja je proba za invaziju".

Prošle godine je Sjeverna Koreja zaprijetila da će Washington pretvoriti u "more vatre".

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je upozorilo Pyongyang da ne poduzima nikakav čin koji donosi destrukciju.

"Ako Sjeverna Koreja bude ignorisala naša upozorenja i nastavi s provokacijama, naša vojska će čvrsto i nemilosrdno odgovoriti", rekao je glasnogovornik Moon Sang-gyun.

Ovogodišnje vježbe nazvane Foal Eagle i Key Resolve će biti najveće do sada. U njima će učestvovati 300.000 južnokorejskih i 15.000 američkih vojnika.

Prije nekoliko dana je UN nametnuo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja rakete.

U subotu su filipinske vlasti zaplijenile sjevernokorejski teretni brod zbog pojačanih mjera. Posada će biti deportovana, a inspekcija će pregledati brod.

Sjeverna Koreja je odgovorila na sankcije tako što je svojoj vojsci naredila da bude spremna za nuklearni napad. a ispalila je i kratkometne projektile u more.

SAD i Južna Koreja su počele razgovore o postavljanju američkog raketnog štita na poluotoku, a tome se oštro protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina.