Svijet
13

Više od 300.000 vojnika SAD-a i Južne Koreje izveli najveću vojnu vježbu: Sjeverna Koreja spremna odgovoriti

Klix.ba
Foto: CNN
(Foto: CNN)
Marinci Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje napravili su improvizirane eksplozije i kamuflirali dimne bombe na plaži, te tako izveli najveću zajedničku vojnu vježbu.

Ova zajednička vježba se odvija u pozadini rastućih napetosti i raketnih testova preko demilitarizirane zone u Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane kazao je da su ovo vježbe najvećih razmjera ikada, koje uključuju 300.000 južnokorejskih i najmanje 17.000 vojnika SAD-a.

Također, mali odredi snaga iz Australije i Novog Zelanda su učestvovali u ovim operacijama. Ove akcije inače krše brojne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Vojska ove dvije zemlje kazala je da ovim vojnim vježbama ne planira napasti Sjevernu Koreju, da se niko ne treba plašiti intervencija. S druge strane, Sjeverna Koreja je saopćila da je njena vojska u svakom trenutku spremna za odgovor i preventivni napad.

Zvaničnici ocjenjuju da bi eventualni napad Sjeverne Koreje na jug bio teško ostvarljiv i da bi gotovo sigurno značio kraj vlasti Kim Jong-una, s obzirom na izvjestan vojni dogovor SAD-a i Južne Koreje.