Svijet
0

Sjedinjene Države "oštro osudile" novi izraelski plan širenja naselja

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Države su "oštro osudile" Izrael zbog odobravanja plana za gradnju novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bijela kuća i State Department saopćili su da planovi izgradnje do 300 novih domova u industrijskoj zoni umanjuju šanse za postizanje rješenja izraelsko-palestinskog sukoba po principu dvije države.

Izrael insistira da je odobrena gradnja manje od 100 domova. Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će domovi biti izgrađeni u području u kome se nalaze već postojeća naselja.

Oko 570.000 Izraelaca živi u više od 100 naselja izgrađenih nakon izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema od 1967. godine. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

U julu su svjetske sile upozorile na "beskonačnu okupaciju i sukob" između Izraelaca i Palestinaca.

"Akcije izraelske vlade objavom gradnje tih naselja podrivaju potragu za mirom", izjavio je portparol Bijele kuće Josh Earnest.

Portparol State Departmenta Mark Toner kazao je da će nova naselja biti "još jedan korak ka cementiranju realnosti neprekidne okupacije koja će "dodatno dovesti u pitanje izraelsko obavezivanje na mir putem pregovora".

To je "duboko uznemirujuće", kazao je Toner, jer je Izrael to objavio nakon što su Sjedinjene Države pristale prošlog mjeseca na paket desetogodišnje vojne pomoći toj zemlji vrijedan 38 milijardi dolara.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je, ipak, da nove stambene jedinice ne predstavljaju "nova naselja".

"Ti stanovi će biti izgrađeni na zemljištu u postojećem naselju Shilo i neće promijeniti granice naselja ili geografske odrednice", navodi se u saopćenju.

"Stvarna prepreka miru nisu naselja - pitanje konačnog statusa koje se može i mora riješiti u pregovorima između strana - nego uporno palestinsko odbijanje da prizna jevrejsku državu u njenim granicama", dodaje se.

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu i tvrde da jevrejska naselja to čine nemogućim, prenosi BBC.