Svijet
13

Odgovor UN-u: Izrael želi graditi stotine novih stanova na palestinskoj teritoriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jerusalemske vlasti bi uskoro mogle izdati dozvolu za gradnju nekoliko stotina novih stanova i kuća na području okupiranog istočnog dijela grada. Prijedlog dolazi nedugo nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o zabrani gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji.

Gradski komitet za planiranje i gradnju predložio je odobrenje gradnje novih 618 stanova na kvartovima koji pripadaju palestinskoj teritoriji, prenosi izraelski Haaretz dodajući da će odobrenje uslijediti najvjerovatnije u srijedu.

Prema nekim drugim izvorima, izraelske vlasti bi mogle odobriti gradnju čak 5.600 domova kao odgovor na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Rezolucija UN-a nas ne dotiče, kao ni bilo koji entitet koji bi da odlučuje šta da radimo u Jerusalemu. Nadamo se da će nas nove vlasti SAD-a podržati kako bismo nadoknadili manjak gradnje za vrijeme Obamine vladavine", rekao je zamjenik gradonačelnika Jerusalema Meir Turgeman.

Izrael je okupirao i anektirao istočni Jerusalem smatrajući cijeli grad teritorijom jevrejske države. Palestina, s druge strane, istočni Jerusalem vidi kao glavni grad buduće države.