Graham Andrews
0

"Situacija u elektrani Fukushima je i dalje ozbiljna"

FENA
Graham Andrews
Graham Andrews
Situacija u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi pogođenoj potresom i cunamijem je ozbiljna, ali se nije teško pogoršala, saopćila je u petak popodne Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

''Situacija u elektrani Fukushima Daiichi ostaje vrlo ozbiljna, ali nije bilo značajnog pogoršanja od posljednjeg brifinga'', rekao je ekspert IAEA-e Graham Andrews na redovitoj konferenciji za novinare uvedenoj nakon eksplozija u reaktorima ovoga japanskog postrojenja.

''Situacija u reaktoru u jedinicama 1, 2 i 3 čini se da je ostala prilično stabilna'', dodao je posebni savjetnik generalnog direktora IAEA-e Yukiye Amana, prenijele su agencije.

Andrews je istakao da zabrinutost i dalje vlada zbog blokova od 1 do 4, a pozitivno je ocijenio što su jedinice uspjele upumpati vodu u posude reaktora.

Radioaktivnost u većim gradovima regije, kako je podvukao, u svakom slučaju nije opasna po zdravlje.

Aktualni vodostaj u bloku 1 je 1,7 metara, ispod normalne visine, i voda ključa, a para pomaže prilikom hlađenja gornjih, otvorenih dijelova nuklearnih elemenata. Temperatura je sa 26,75 izmjerena 15. marta, narasla u četvrtak na 89,8 stupnjeva Celzijusovih.

U bloku 2 se vodostaj stabilizirao na 1,4 metara ispod normalnoga, a u bloku 3 je razina vode stabilna, i nalazi se skoro dva metra ispod normalne vrijednost. Pritisak na sve tri posude reaktora nije normalan, ali je posljednja dva dana nekako stabilan, objasnio je Andrews.

Najveći nivo radioaktivnosti izmjeren je 15. marta, kada je nakon eksplozije i požara dostigla 12 milisiverta u satu. Samo nekoliko sati kasnije vrijednost je spala na 8 milisiverta u satu, a 16. marta, kada su izbili para i dim iz bloka 3, izmjereno je 11 milisiverta po satu, objasnio je on.

Trenutno se obavljaju mjerenja u 47 gradova svakog sata. Iz Ibaragija, gradu na oko 120 kilometara od Fukushime 15. marta zabilježena je najviša vrijednost od 1,5 milisiverta po satu, kao i 16. marta sa 1 milisivertom u satu, što je izmjereno samo nekoliko sati. Te vrijednosti, prema IAEA-i, nemaju nikakve posljedice po zdravlje.

U gradu Togichi, 140 kilometara od reaktora, radioaktivnost je 15. marta na nekoliko sati bila 1,4 milisiverta po satu, a u Tokiju 15. marta 0,5 odnosno 16. marta 0,4 milisiverta u satu.

''Nema dramatičnih promjena, što je već pozitivno'', zaključio je Andrews, koga ne zabrinjava što je na INES ljestvici incident u nuklearki Fukushima podignut sa 4 na 5.

''Mnogo je važnije da se voda može upumpati u reaktore'', istakao je on.