IAEA
0

Radijacija oko nuklearke Fukushima se smanjuje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Razina radijacije izmjerena u selu izvan zone evakuacije oko nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, oštećene potresom i cunamijem koji je 11. marta pogodio Japan, poboljšava se iz dana u dan, ali je stanje oko nuklearke i dalje veoma ozbiljno.

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopćili su u petak kasno poslije podne u Beču da se u tome selu radijacija "vratila" na nivo koji je siguran.

Prije dva dana je IAEA predložila da se proširi zona evakuacije sa 20 na 40 kilometara, jer je u mjestu Iitate izmjerena povećana radijacija, čiji je nivo bio iznad onog koji je siguran po ljudske živote.

Mjerenja u petak su međutim pokazala da je razina radijacije opalao ispod kriterija IAEA-e za evakuaciju.

"Posljednji mjerenja pokazuju da je razina radijacije ispod kriterija IAEA-e za evakuaciju", naglasila je na konferenciji za tisak u bečkom sjedištu UN-a voditeljica Centra za incidente Elena Buglova. Trenutni nivo je ispod limita IAEA-e, naglasila je.

Čak 15 uzoraka je u uzeto u selu Iitate od 19. do 29. marta, i imajući u vidu razinu radijacije koja je bila prisutna od prvog mjerenja, aktualni prosjek je oko 7,0 megabekerela po kvadratnom metru, objasnio je stručnjak IAEA-e Gerhard Proehl.

"Ovaj nivo je manji nego što je bio prije dva dana i stanje se poboljšava iz dana u dan", dodao je, prenosi Reuters.

Razina joda 131, jednog od radioaktivnih elemenata koji je ušao u zrak iz nuklearke Fukushima, smanjuje se za oko osam posto na dan, naglasio je Proehl.

Ekspert IAEA-e Denis Flory zaključio je da stanje oko nuklearke Fukushima ostaje i dalje vrlo ozbiljno.