{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radijacija u morskoj vodi

S
21.3.2011. u 21:13
0
6
Radijacija u morskoj vodi
0
Radijacija u morskoj vodi
Foto: AP
Tokijska elektrodistribucija (TEPCO) saopštila je danas da je povišen nivo radijacije otkriven u morskoj vodi u okolini oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daiči, ali da i dalje ne postoji momentalna opasnost po zdravlje ljudi.
Mjerenja na uzorcima pokazala su da je koncentracija radioaktivnog joda 126,7 puta veća od dozvoljene granice, dok je nivo cezijuma 24,8 puta veći od dozvoljenog.

"Ovakva voda morala bi da se pije godinu dana da bi se akumulirao jedan milisivert", izjavio je zvaničnik TEPCO-a. U prosjeku svaki čovjek godišnje iz prirode primi dozu od jedan do deset milisiverta radijacije.

Japanske vlasti apelovale su na mještane iz okoline elektrane da ne piju vodu iz česmi poslije otkrivanja radioaktivnog joda. Iz ovog područja bustavljena je isporuka mlijeka, spanaća i ostalog povrća.

Stručnjaci navode da je nivo izmjerene radijacije znatno manji nego poslije katastrofe u Černobilu 1986. godine i tvrde da nema razloga za paniku.

Svjetska zdravstvena organizacija, sa druge strane, saopštila je da uticaj radijacije postaje ozbiljniji nego što se u prvi mah očekivalo, kada je procijenjeno da će biti ograničen na zonu od 20 do 30 kilometara oko elektrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: