"Milion mama za kontrolu oružja"
1

Širom SAD-a marševi podrške kontroli prodaje naoružanja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Washingtonu je najavljen marš podrške najavljenom uvođenju kontrole prodaje naoružanja kojem će se pridružiti i mještani gradića Newtown gdje je u napadu ubijeno dvadesetero djece.

Organizatori su izrazili očekivanja se da će se u Washingtonu okupiti nekoliko hiljada demonstranata radi mitinga. Slična okupljanja najavljena su u nekoliko američkih gradova.

Organizatori marša su Molly Smith i njen partner koji su motivisani napadom na osnovnu školu Sandy Hook u Newtownu 14. decembra kada je ubijeno dvadesetero djece i šest odraslih osoba.

Organizaciju mitinga podržava i organizacija "Milion mama za kontrolu oružja" koja organizuje u ostale proteste u gradovima poput San Francisca u Kaliforniji i Austinu u Teksasu.

Predviđeno je da na mitingu govori veliki broj političara. Među govornicima najavljena je i poznata glumica Kathleen Turner.

Današnji marš organizovan je sedam dana nakon što su pristalice vatrenog naoružanja održali proteste širom SAD, protiveći se pooštravanju mjera za kupovinu oružja.

Nakon masakra u Newtownu američki predsjednik Barack Obama predložio je mjere kontrole kupovine naoružanja u proteklih nekoliko decenija.

Obama želi da uvede zabranu kupovine naoružanja kao što je vojno, a analitičari najavljuju "tešku bitku" u Kongresu.

Pravo na posjedovanje oružja nalazi se i u američkom Ustavu na šta se često pozivaju pristalice vatrenog oružja.

Prema preliminarnim podacima američkog Centra za kontrolu oboljenja i prevenciju, tokom 2011. godine ubijeno je 11.000 Amerikanaca u incidentima u vezi sa oružjem.