Svijet
0

Sirijski pobunjenici na granici sa Turskom i Iranom

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad graničnim prelazom sa Turskom u sjevernom dijelu granice, a kontrolišu i glavni prelaz prema Iraku, saopštili su večeras pobunjenici i zvaničnici.

Pobunjenici navode da su zauzeli prelaz Bab al Hava, na granici sa Turskom, i da sada kontrolišu objekte carinske i imigracione službe. Oni su pokušali da zauzmu ovaj prelaz nekoliko puta u posljednjih deset dana.

"Vojska se povukla. Prelaz je pod našom kontrolom. Oni su povukli svoja oklopna vozilaa", rekao je Rojtersu jedan borac.

Portparol opozicione grupe Visoki savjet izjavio je da pobunjenici već kontrolišu velika područja oko ovog graničnog prelaza.

Akcija je izvedena kako bi opozicioni simpatizeri među vladinim vojnicima lakše dobili priliku da prebjegnu na stranu Asadovih protivnika.

Iz Abu Kamala, glavnog graničnog prelaza prema Iraku, stigla je informacija da pobunjenici kontrolišu glavnu kapiju ovog objekta.

Istovremeno, sirijski aktivisti objavili su da je najmanje sedam civila poginulo kada je sirijska armija pogodila granatom džamiju prepunu vjernika u gradu Deir al Zor, gdje se vode žestoke borbe između snaga bezbjednosti i protivnika predsjednika Bašara al Asada.

Informacije sa terena teško je potvrditi, pošto su sirijske vlasti ograničile rad stranih medija.