Sirija
0

Vojska dovela pojačanja u Damask

FENA
Sirijska vojska u ponedjeljak je dovela pojačanja u Damask i počela je da vrši pretrese poslije sukoba od prethodne noći u prijestolnici i okršaja s pobunjenicima u Alepu, tvrde aktivisti.

"Režimske snage napale su oblast Razi u Mazehu, kao i Nar Ajšu i Lavan u Kfar Susi", saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Mazeh je elitni dio grada u zapadnom dijelu Damaska, koji je proteklih dana bio epicentar žestokih sukoba između vojske i pobunjeničke Slobodne sirijske armije.

Vojska je fizički zlostavljala stanovnike u čijim je kućama izvršen pretres i vlasnike prodavnica koji su se našli na meti u ovoj operaciji, navodi Sirijska opservatorija.

Državna novinska agencija SANA objavila je da je vojska "ponovo uspostavila sigurnost" u oblasti Razi tako što je "opkolila i ubila nekoliko terorista".

SANA navodi da je vojska uhapsila "teroriste" koji su se krili u kanalizaciji i zaplijenila nekoliko automatskih bacača raketa, mitraljeze, komunikacionu opremu i ukradene lijekove.

U međuvremenu, stanovnici Damaska su rekli da su u ranim jutarnjim satima čuli pucnjavu i eksplozije u Mazehu, dok su aktivisti kazali da je tokom noći bilo granatrianja u nekoliko drugih dijelova grada.

Novinar AFP-a je rekao da se rano jutros iznad Mazeha mogao vidjeti oblak crnog dima.

Državna televizija je javila da je vojska izvela "ciljani i brzi" pretres Mazeha i objavila je snimak na kome se vidi kako vojnici pucaju dok ulaze u taj dio grada, i intervju s jednim vojnikom.

  • Došli smo u Mazeh na zahtjev građana da se borimo protiv terorista koji su eliminisani, rekao je vojnik.

Vojnici su napali pobunjenike i u oblasti Barzeh na sjeveroistoku Damaska, javila je državna televizija, dodajući da su su teroristi pretrpjeli teške gubitke, da je veliki broj njih uhapšen, dok se više desetina predalo.

Vojska je poslala pojačanje i u još nekoliko dijelova Damaska, dok su sukobi i eksplozije nastavljeni do ranih jutranjih sati, kažu aktivisti i novinar AFP-a.

U međuvremenu, jordanski kralj je objavio da je sigurnost duž sjeverne granice pojačana, ali da će sirijskim izbjeglicama koje bježe od sukoba biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Kralj Abdullah II izjavio je u nedjelju navečer na sjednici kabineta da plan vlade da zaštiti granicu ide u dobrom pravcu, prenosi AP.

"Naša je dužnost da zaštitimo građane, ali istovremeno moramo otvoriti vrata sirijskoj braći i ja sam uvjeren da se situacija kreće u dobrom pravcu", poručio je kralj.

U Jordanu se nalazi više od 140.000 sirijskih izbeglica.