Jednoglasna odluka Vijeća sigurnosti
0

Produžen mandat misije UN u Siriji

SRNA
Vijeće sigurnosti UN danas je jednoglasno usvojio odluku o produženju mandata posmatračke misije UN u siriji za 30 dana.

Misija je razmještena u okviru mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana, ali za sada nije doprinijela obustavljanju konflikta koji traje već 16 mjeseci.

Misija svjetske organizacije u Siriji ima 300 nenaoružanih vojnih posmatrača, koji imaju zadatak da nadgledaju provođenje sporazuma o prekidu vatre sklopljenog 12. aprila.

Veći dio aktivnosti ove misije suspendovan je 16. juna zbog povećanog rizika od sve većeg nasilja.

U misiji radi i oko 100 civilnih službenika, koji se bave pronalaženjem političkog rješenja i pitanjima poput ljudskih prava.

Hiljade sirijskih izbjeglica počele su da pristižu u susjedne zemlje, pošto se borbe između državnih snaga bezbjednosti i protivnika predsjednika Bashara al Assada sve više zaoštravaju.

Agencija UN za izbjeglice saopštila je da je oko 30.000 ljudi prešlo u Liban u posljednjih 48 časova, prenio je Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, sukobi su nastavljeni u glavnom gradu Damasku, gdje je vojska odbila napad pobunjenika u oblasti Midan. Državni mediji prenijeli su tokom dana da je Midan "očišćen" od terorista. Pobunjenici kažu da su se sami povukli kada je počelo bombardovanje.

Novinarima je danas dozvoljeno da uđu u ovaj dio grada, a na snimcima koje su napravili po ulicama se vide leševi pokriveni prašinom, tenkovi i automobili u plamenu.