Svijet
2

Masovni protesti u Siriji nakon bombaških napada

FENA
Protesti nakon najsmrtonosnijeg napada (Foto: AFP)
Protesti nakon najsmrtonosnijeg napada (Foto: AFP)
Masovni protesti izbili su diljem Sirije u petak, dan nakon što je najmanje 55 osoba poginulo u dvostrukim bombaškim napadima u najsmrtonosnijem napadu od početka antivladinih protesta prije 14 mjeseci.

Eksplozije autobombi u Damasku u četvrtak su bile dio niza napada koji su se dogodili od dolaska UN-ovih posmatrača u Siriju s ciljem nadziranja krhkog primirja koje je isposredovao međunarodni izaslanik Kofi Annan, prenio je Glas Amerike.

Državna televizijska stanica je u petak izvijestila da su trupe ubile bombaša samoubicu u sjevernom gradu Alepu. U izvještaju stoji da se u vozilu osumnjičenog nalazilo 1.200 kilograma eksploziva.

Sirijska vlada je u petak uputila zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a da poduzme akcije u borbi protiv terorizma, nakon napada u četvrtak.

Državni mediji saopćili su da je vlada uputila zahtjev Vijeću sigurnosti i generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu pismenim putem.

UN-ovi posmatrači obišli su Damask u petak dok su se antivladini demonstranti okupili u nekoliko gradova.

Glasnogovornik posmatračke misije Neeraj Singh kazao je da je broj međunarodnih posmatrača i članova osoblja koji učestvuju u misiji porastao na 150.