Sirija
0

UN osudio samoubilačke napade u Damasku

Klix.ba
Vijeće sigurnosti UN-a je osudilo napade automobilima bombama koje su u Damasku u četvrtak usmrtile najmanje 55 osoba, a povrijedile 400.

Vijeće je apelovalo na sve sukobljene strane da odmah počnu implementiranje mirovnog plana.

Sirijski zvaničnici su izjavili da su napade izvršili teroristi. Dvije bombe su eksplodirale u blizini zgrade u kojoj se nalaze vojne obavještajne službe.

Sirijski ambasador pri UN-u je optužio arapske i druge strane sile da podržavaju i snabdijevaju naoružane grupe. Od UN-a je tražio da zaustavi ovakve aktivnosti.

Centralni Damask je pod čvrstom kontrolom vladinih snaga, ali grad je tokom posljednjeg mjeseca potreslo nekoliko eksplozija bombi, koje su često za cilj imale zgrade sigurnosih snaga ili vojne konvoje. Napadi izvršeni u četvrtak su najkrvaviji od početka protesta u Siriji prije 14 mjeseci.

Ministar unutrašnjih poslova ove zemlje je izjavio da su napadači koristili dva automobila napunjena sa više od 1.000 kilograma eksploziva. Automobile su vozili bombaši asmoubice.

Norvežanin na čelu posmatračke misije u Siriji, general major Robert Mood, je posjetio mjesto eksplozije i rekao da sirijski narod nije zaslužio ovako strašno nasilje, piše BBC.

Opozicijski zvaničnici su izjavili da je Vlada Sirije sama izvršila ove napade kako bi diskreditovala pobunjeničke snage.

U međuvremenu su Vladine snage u toku noći bombardovale grad Homs. Aktivisti su bombardovanje opisali kao najteže u posljednih nekoliko sedmica.