Svijet
0

Intenzivirani sukobi u Alepu

FENA
Sirijska vojska i pobunjenici poslali su pojačanja u Alep, a američki zvaničnik je izjavio da su nedavni prebjezi zvaničnika pokazali da su "odbrojani dani" sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu.

Sukobi su bjesnili u srijedu u centralnom naselju El-Džamalija u Alepu u blizini sjedišta vladajuće stranke Baath. U Kalasiji na jugu grada pobunjenici su zapalili policijsku stanicu, saopćeno je iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Borbeni helikopteri izvršili s napade na nekoliko naselja u trgovačkoj prijestolnici u kojima je poginulo i ranjeno nekoliko osoba.

Glasnogovornik pobunjenika rekao je za AFP putem Skypea da je "veliki broj" trupa poslan iz sjeverozapadne pokrajine Idlib u Alep.

Sirijski novinar je povrdio da i pobunjenici dovode pojačanje.

Šef posmatračke misije Herve Ladsous rekao je sirijskim zvaničnicima da ukoliko se nasilje značajno ne smanji preostalih 150 UN-ovih posmatrača otići će nakon isteka 30-dnevnog produženja mandata, koje im je Vijeće sigurnosti odobrilo 20. jula.

Zbog povećanja nasilja sve veći broj visokih zvaničnika napušta režim. U srijedu je sirijski ambasador u Ujedninim Arapskim Emiratima prebjegao u Katar.