Sukobi u Siriji
0

Sirijski ambasadori napuštaju Assada

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države su potvrdile da su dvoje istaknutih sirijskih ambasadora napustili svoje misije.

Sirijski ambasadori u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Kipru, koji su muž i žena, su prebjegli u Katar.

"Možemo potvrditi prebjeg dvoje sirijskih ambasadora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kipra", kazao je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Kako je rekao Carney, ovo pokazuje da se viši zvaničnici iz Assadovog užeg kruga udaljavaju od Vlade zbog poteza koje je predsjednik Bashar al-Assad napravio protiv vlastitog naroda.

Ambasadori, koji su prebjegli su Lamia Hariri, koja se nalazila na Kipru, i njen muž Abdel Latif al-Dabbagh, ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi BBC. Prema nekim informacijama, Mohammed Tahseen al-Faqir, vojni ataše pri Sirijskoj ambasadi u Omanu, je također prebjegao.

"Ovo pokazuje da Vlada polako počinje da se ruši i da gubi svoju moć", rekao je jedan viši dužnosnik State Departmenta.

U međuvremenu se borbe u Aleppu pogoršavaju. Artiljerija, minobacači i helikopteri pucaju po dijelovima grada u kojima se nalaze pobunjenici. Vlada prema gradu šalje i dodatne snage. Očekuje se velika ofanziva koja bi grad vratila pod kontrolu Vladinih snaga.

"Cijelo popodne su helikopteri i vojni avioni kružili iznad grada. Pobunjenici na njih otvaraju vatru iz svih mogućih sredstava", napisao je Adrien Jaulmes, novinar francuskog lista Le Figaro.