Sukobi u Siriji
0

Assadove trupe napadaju pobunjenike na svim frontovima

Klix.ba
Vladine snage su u gradu Aleppu pokrenule kontranapad nakon što su pobunjenici zauzeli neke dijelove ovog ekonomskog centra i pokušali ući u historijski dio grada.

Vojni avioni i helikopteri su napali mete na istoku grada, a u izvještajima govore o hiljadama vojnika koje šalju u grad kako bi zaustavili pobunjeničku prijetnja. Vojska se tenkovima povlači sa pozicija u blizini turske granice i kreće se prema Aleppu. Među poginulim i ranjenim, osim pobunjeničkih boraca, ima i civila.

Aktivisti su izjavili da su u srijedu u ranim jutarnjim satima Vladine snage počele granatirati i sjeverna predgrađa Damaska, zbog čega su mnogi stanovnici bili primorani da napuste svoje domove.

"Vojni helikopteri lete iznad grada. Stanovnici bježe na sve strane", rekao je Rafe Alam, jedan od aktivista.

U međuvremenu se Manaf Tlas, brigadni general i bivši pomoćnik predsjednika Assada, prvi put pojavio u javnosti nakon što je pobjegao ranije ovog mjeseca. On je rekao da je napustio Sirijsku vladu, prenosi BBC.

U snimku, koji je prikazala televizija Al-Arabiya, Tlas je pozvao sve stanovnike Sirije da se ujedine i izgrade slobodnu i demokratsku zemlju.

Njegovo napuštanje predsjednika Bashara al-Assada se smatra veoma bitnim, jer je on komandovao 10. brigadom elitne Republikanske garde i bio je važna figura u užem krugu predsjednikovih ljudi.