{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljaju se žestoke borbe za Alep

S
5.8.2012. u 10:29
1
32
Nastavljaju se žestoke borbe za Alep
1
Nastavljaju se žestoke borbe za Alep
Foto: Arhiv
Jake borbe u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu i dalje se nastavljaju, dok su sve veća strahovanja da će vlada u narednim danima pokrenuti potpuni napad.
Jedan od vojnih lidera pobunjeničke Slobodne sirijske armije Abdel Jabar Okaida rekao je da je oblast u Alepu Salh al Din izložena najtežem bombardovanju od početka bitke 20. jula.

Vladine snage su, prema pojedinim izvještajima, pri gađanju pobunjeničkih položaja koristile artiljeriju, avione i helikoptere.

Borbe za strateški veoma važan grad dobile su na intenzitetu u proteklih nekoliko dana i sirijska televizijska stanica javila je da su vojnici nanijeli teške gubitke, kako navode, "terorističkim plaćenicima" u Salah al Dinu i drugim oblastima.

Britanski dnevnik Indipendent navodi da su u Alepu aktivna dva fronta i da je jedan u Salah al Dinu a drugi nedaleko od drevnih čeličnih vrata grada.

Višerangirani zvaničnik sirijske vlade rekao je da "bitka za Alep još nije počela i da su sva dosadašnja dešavanja bila samo uvod, a da glavnica tek predstoji."

Izvori iz sirijske vojske rekli su da su u Damasku pobunjenici izbačeni iz posljednjeg uporišta u naselju Tadamon. Pobunjenici navode da su se povukli i da će primjenjivati taktiku "udari i bježi" na važnije ličnosti iz režima.

Državni mediji navode da je kompletan Damask sada u rukama vladinih snaga.

Još nema podataka o subini iranskih hodočasnika otetih juče u Damasku, ali su sirijske vlasti saopštile da "rade na rješavanju te situacije".

Nekoliko hiljada Iranaca svake godine odlazi u Siriju u hodčasništvo u uglavnom šiitsku oblast Sajida Zejneb, gdje su u proteklih nekoliko sedmica vođene žestoke borbe.

U maju je 11 libanskih šiitskih hodočasnika oteto u Siriji na povratku iz Irana. Vlada je tri dana nakon njihove otmice saopštila da su oslobođeni, ali od tada su se pojavili kontradiktorni izvještaji u libanskim medijima o njihovom prebivalištu.

Sirijski aktivisti navode da je više od 20.000 ljudi, uglavnom civila, poginulo u 17-mjesečnim nemirima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: