Svijet
0

Sirija: Pobunjenici zauzeli položaje na granicama s Turskom i Irakom

FENA
Sirijski pobunjenici zuzeli su brojne položaje vladnih snaga na granicama te zemlje s Turskom i Irakom.

Visoki irački zvaničnik izjavio je da su svi prelazi na sirijskoj istočnoj granici zauzeti. U jednom momentu, dva turska pogranična položaja također su pala u ruke sirijskih pobunjenika.

Napredovanje pobunjenika uslijedilo je dan nakon što su u bombaškom napadu u Damasku ubijena tri visoka zvaničnika sirijske vlade.

Pregovarači u UN-u također raspravljaju o produženju mandata posmatračke misije u Siriji.

Mandat posmatračke misije UN-a trebao bi isteći u petak.

U Siriji se nalazi skoro 300 posmatrača UN-a, ali je misija suspendovala većinu svojih posmatračkih aktivnosti u junu, zbog rizika od povećanog nasilja.

Veliki granični prelaz Abu Kamal na rijeci Eufrat na istoku zemlje zauzeli su pobunjenici nakon sukoba s vladinim snagama, sopćili su opozicioni aktivisti.

Više od 20 sirijskih vojnika i njihov zapovjednik ubijeni su kada je udaljeni vojni položaj na sjeveroistoku zemlje napadnut, javila je novinska agencija AP.

Iračka vlada, koja se smatra bliskom sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, zaprijetila je da će zatvoriti granicu sa svoje strane, a jedan zvaničnik izjavio je novinskoj agenciji Reuters da je Irak zatvorio granični prelaz Abu Kamal.

I na granici s Turskom, javljeno je da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad dva granična prelaza, Bab al-Hawa i Jarablus.

Snimak s prelaza Bab al-Hawa u pokrajini Idlib uskoro se pojavio, prikazujući kako pobunjenici cjepaju slike predsjednika Asada, ali je javljeno da su se oni kasnije povukli s tog položaja.