Svijet
3

Sirijska opozicija neće imati zajedničku delegaciju u Ženevi

SRNA
Washington žali zbog činjenice da je sirijska opozicija toliko podijeljena da nije spremna da pošalje zajedničku delegaciju na međunarodnu konferenciju o Siriji.

Obraćajući se novinarima u Washingtonu, viši zvaničnik State Departmenta rekao je da su razlike Rusije i njegove zemlje u vezi sa Sirijom "premostive", jer dvije zemlje dijele "interes za mir" u Siriji.

On je rekao da su Moskva i Washington već saglasili dnevni red konferencije o Siriji, ali ne i vrijeme i format skupa, prenijela je agencija Itar-tas.

Skup će biti u Ženevi gdje je održana prva mirovna konferencija o Siriji u junu 2012. godine.

Njemački list "Frankfurter algemaine zeitung" objavio je da će tim UN saopćiti rezultate svoje istrage o napadu hemijskim oružjem u blizini Damaska krajem naredne sedmice.

List navodi da su inspektori sakupili oko 100 gelera i bioloških uzoraka sa mjesta navodnog napada.

SAD pokušavaju da izdejstvuju podršku Kongresa za vojni udar na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja.

Rusija je na samitu G20 u Sankt Peterburgu istakla svoje protivljenje bilo kakvoj vojnoj intervenciji, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će vojna intervencija destabilizovati region.

Rusija i Kina nisu podržale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sirije, insistirajući da bi svaka vojna akcija protiv UN-a bila nezakonita.