Svijet
2

Putin: Hemijsko oružje su koristili pobunjenici radi vojne intervencije

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je danas, obraćajući se prisutnima na Samitu G20, kako je navodno korištenje hemijskog oružja u Siriji zapravo provokacija koju provode pobunjenici da bi izazvali stranu vojnu intervenciju u toj zemlji, prenijeli su ruski mediji.

Među 20 najrazvijenijih zemalja svijeta podijeljena su mišljenja o vojnoj intervenciji u Siriji, ali se mnoge tome protive.

Samo se Turska, Kanada, Saudijska Arabija i Francuska pridružuju SAD-u u namjerama da se u Siriji izvrši vojna intervencija na režim Bashara al-Assada, rekao je Putin i dodao da premijer Velike Britanije nije dobio podršku svojih građana za vojnu intervenciju.

Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Argentina, Brazil, Južna Afrika i Italija su među glavnim svjetskim zemljama učesnicama Samita G20 koje se odlučno protive vojnoj intervenciji.

"Korištenje vojne sile protiv bilo koje nacije trebalo bi biti dopušteno samo u slučajevima ako se radi o samoodbrani, a to ovdje nije slučaj", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je također kazao da su predstavnici članica G20 u Sankt Peterburgu proveli cijelu večer u četvrtak razgovarajući o sirijskoj krizi, uključujući i sastanak Vladimira Putina i Davida Camerona, britanskog premijera, koji je trajao do tri ujutro po lokalnom vremenu.

"Rusija će pomoći Siriji u slučaju vojnog udara", naglasio je Putin odgovarajući na pitanje novinara na današnjoj konferenciji za medije na Samitu G20.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov i američki državni sekretar John Kerry će raspravljati o situaciji u Siriji "u najkraćem roku", rekao je Putin.