Svijet
0

Obama: Još nije donesena odluka o intervenciji u Siriji

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama je, u intervjuu za televziju PBS, izjavio da još nije donio konačnu odluku o odgovoru sirijskom režimu za korištenje hemijskog oružja i dodao da nema namjeru ulaska u otvoreni rat u Siriji, ali da svako ko prekrši takva pravila poput upotrebe hemijskog oružja mora snositi i odgovornost za taj čin.

Naglasivši da o opcijama razgovara sa ekipama nacionalne sigurnosti, Obama je istakao se strašne stvari dešavaju u Siriji i da režim predsjednika Bashara al-Assada ubija svoj narod. Obama je dodao da se u Siriji dešava i sukob među vjerskim grupama i tamošnju situaciju okarakterisao kao tragediju.

Podsjetivši da je i ranije pozivao Assada da odstupi sa vlasti i da je isticao da direktna vojna intervencija u Siriji ne bi koristila situaciji na terenu, Obama je kazao da je američka diplomatija bila veoma aktivna u iznalaženju rješenja sirijske krize, ali da je upotreba hemijskog oružja rodila neophodnost nove analize situacije. On je dodao da je to kršenje međunarodnih normi, ali i protivno nacionalnim interesima SAD-a.

Ukazavši na činjenicu da Sirija posjeduje jedno od najvećih skladišta hemijskog oružja, Obama je kazao da je riječ o krhkoj zemlji u krhkoj regiji.

Obama je kazao da su sagledani svi izvori i da vjeruje da sirijska opozicija nije imala te količine hemijskog oružja i da je donesen zaključak da je režim taj koji je izveo napad, te da to mora imati i međunarodne posljedice.

Kazavši da SAD usko surađuju sa svojim saveznicima u vezi konačne odluke o odgovoru sirijskom režimu, Obama je kazao da bi jasan odgovor bio signal sirijskom režimu da više nikada ne ponovi takav prestup.

Istakavši da svi problemi u Siriji neće biti riješeni jednim potezom, Obama je izrazio nadu da će u toj zemlji doći do političke tranzicije, te izrazio spremnost da na tom polju zajednički radi sa Rusijom i drugim zemljama.