Svijet
1

Obama: Ne šaljemo američke vojnike u gerilski rat u Siriji

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće ulaziti u otvoreni gerilski kopneni rat sa sirijskim režimom Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Naglasio je da nakon dugih konsultacija SAD planiraju da izvedu “ograničeno djelovanje” u vezi sa Sirijom.

“Ne razmatrano opciju vojnog napada u dugoročnom smislu, ali i u smislu da američki vojnici kroče na kopno. Ne planiramo da šaljemo nijednog američkog vojnika u gerilski rat. Ali razmatramo opciju ograničenog djelovanja kako bi ne samo Sirija nego i druge zemlje obratile pažnju da štite norme kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja. Vojno rješenje nije dovoljno i zato razmatramo opcije kako bi se spriječila upotreba hemijskog oružja u svijetu”, rekao je Obama.

Istakao je da SAD ne žele da bilo ko u svijetu koristi hemijsko oružje i tako ugrožava mir i blagostanje cijelog svijeta.

“Sa vojskom i savjetnicima razmatramo širok spektar opcija. Ne možemo prihvatiti svijet u kojem se smrtonosnim plinom ubijaju žene, djeca i nevini ljudi. Ovim napadom su prekršene međunarodne norme u oblasti borbe protiv hemijskog oružja, ali ti napadi su predstavljali i prijetnju našim saveznicima u regiji, Turskoj, Izraelu i Jordanu. Također, ti napadi su prijetnja i našim nacionalnim sigurnosnim interesima, dok povećavaju i rizik da hemijsko oružje u budućnosti dospije u ruke terorista. Svijet ima obavezu da osigura norme protiv upotrebe hemijskog oružja”, kazao je Obama.

Napomenuo je da SAD još uvijek nisu donijele konačnu odluku u vezi sa odgovorom na napade sirijskog režima Bashara al-Assada hemijskim bombama 21. avgusta u predgrađu Damaska kada je ubijeno više od 1.000 osoba.

Obama je istakao da će odgovor SAD na takve napade sirijskog režima biti samo u obliku “ograničene intervencije”.

“Još uvijek vodimo intenzivne konsultacije sa našim saveznicima i američkim Kongresom kako bi donijeli konačnu odluku”, rekao je Obama.