{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: Ne šaljemo američke vojnike u gerilski rat u Siriji

A
31.8.2013. u 08:06
1
38
Obama: Ne šaljemo američke vojnike u gerilski rat u Siriji
1
Obama: Ne šaljemo američke vojnike u gerilski rat u Siriji
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće ulaziti u otvoreni gerilski kopneni rat sa sirijskim režimom Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.
Naglasio je da nakon dugih konsultacija SAD planiraju da izvedu “ograničeno djelovanje” u vezi sa Sirijom.

“Ne razmatrano opciju vojnog napada u dugoročnom smislu, ali i u smislu da američki vojnici kroče na kopno. Ne planiramo da šaljemo nijednog američkog vojnika u gerilski rat. Ali razmatramo opciju ograničenog djelovanja kako bi ne samo Sirija nego i druge zemlje obratile pažnju da štite norme kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja. Vojno rješenje nije dovoljno i zato razmatramo opcije kako bi se spriječila upotreba hemijskog oružja u svijetu”, rekao je Obama.

Istakao je da SAD ne žele da bilo ko u svijetu koristi hemijsko oružje i tako ugrožava mir i blagostanje cijelog svijeta.

“Sa vojskom i savjetnicima razmatramo širok spektar opcija. Ne možemo prihvatiti svijet u kojem se smrtonosnim plinom ubijaju žene, djeca i nevini ljudi. Ovim napadom su prekršene međunarodne norme u oblasti borbe protiv hemijskog oružja, ali ti napadi su predstavljali i prijetnju našim saveznicima u regiji, Turskoj, Izraelu i Jordanu. Također, ti napadi su prijetnja i našim nacionalnim sigurnosnim interesima, dok povećavaju i rizik da hemijsko oružje u budućnosti dospije u ruke terorista. Svijet ima obavezu da osigura norme protiv upotrebe hemijskog oružja”, kazao je Obama.

Napomenuo je da SAD još uvijek nisu donijele konačnu odluku u vezi sa odgovorom na napade sirijskog režima Bashara al-Assada hemijskim bombama 21. avgusta u predgrađu Damaska kada je ubijeno više od 1.000 osoba.

Obama je istakao da će odgovor SAD na takve napade sirijskog režima biti samo u obliku “ograničene intervencije”.

“Još uvijek vodimo intenzivne konsultacije sa našim saveznicima i američkim Kongresom kako bi donijeli konačnu odluku”, rekao je Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: