Svijet
33

Sirijka Rahf je stara četiri dana: Rođena na grčkom otoku, živi na mađarskoj granici

Klix.ba
Foto: Sky News
Foto: Sky News
Yousef Aba Zeed pobjegao je od užasa rata u Siriji i sada se nalazi ispred srbijansko-mađarske granice sa suprugom i bebom starom četiri dana. Na izmaku je snaga i strahuje za svoju tek rođenu kćerku Rahf.

Porodica Zeed je pobjegla iz Sirije u Tursku, potom su prošli Grčku i Makedoniju, te ostali u Srbiji. Htjeli su preći u Mađarsku kako bi pronašli bolji život u zemljama Evropskke unije.

Rahf je rođena tokom puta, na grčkom otoku Samos. Yousef je rekao kako su očajni, da im treba pomoć, ali da niko od vlasti ne želi da im pruži bilo kakve informacije. Granica u Mađarskoj je zatvorena do daljnjeg i proglašeno je vanredno stanje. Spriječen je ulazak 10.000 izbjeglica.

Granicu čuvaju policija i vojska. Prema novom zakonu, sve osobe koje traže azil bit će vraćene odmah s granice. Zaprimili su 16 zahtjeva do sada i svi su odbijeni. Oni koji uđu bez dokumenata bit će uhapšeni i prijeti im kazna zatvora do tri godine.

Savjetnik za sigurnost mađarskog premijera Viktora Orbana rekao je kako su 174 osobe uhvaćene bez dokumenata i sada će biti predati tužilaštvu.

Mađarska je objavila kako planira proširiti ogradu do granice s Rumunijom, s čime se ne slaže ministar vanjskih poslova te zemlje.

"Dizanje granica između dvije zemlje EU koje su strateški partneri nije ispravan gest sa političkog gledišta i nije u duhu EU", rekao je.

Sudbina novorođene Rahf i njene porodice nije poznata.