Provincija Damask
0
Sirija: Vojska ubila 16 civila
Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Polupismeni prepisivači tekstova: ne kaže se u provinciji Damask, već u pokrajini Damask, jer značenje riječi province u engleskom ili francuskom jeziku nije isto što i značenje riječi provincija u našem jeziku. U Engleskom npr, pod riječ province podrazumjevaju onaj isti političko-pravni subjekt kojeg mi u našem jeziku nazivamo pokrajina. Dok u našem jeziku riječ provincija označava regiju koja je odmaknuta od velikih urbanih centara, tj malo izolovana i slabije razvijena oblast. Pa je tako pogrešno reći da se na primjer Kanada sastoji od 13 provincija, jer se ta država ne sastoji od 13 izolovanih i slabije razvijenih oblasti, već se sastoji od 13 pokrajina. Ali džaba, kad u stranom tekstu piše province, naš svijet pa i u klixu automatski zbog sličnosti zaključuju da je to provincija, i što je najsmješnije tako i napišu u novinama ili portalima. Da sad ne govorimo i o drugim pogrešnim prevodima na klix-u. Gdje se izgubila bosanska pismenost ?
Cudno, nema sta. Umjesto da EU pomaze svom stanovnistvu i desetinama miliona nezaposlenih i onih koji zive ispod granice siromastva, oni iskazuju takvu nevidjenu \"brigu\" za Sirijce. Nesto tu ne stima.
Jesu li opet u pitanju \"povjerljive\" informacije od \"Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedistem u Londonu\", a prenesene od \"uglednih\" medijskih kuca kakve su Al Jazeera, Andaolija, FENA? haahah
Šta će aktivisti, čuj aktivisti, banditi štakori u selu, što nisu ostali u Damasku i borili se do kraja nego se ušunjali u selo među žene. Pobit sve štakore i gnjide.