Svijet
0

Sirija: U jučerašnjim vojnim operacijama poginula 161 osoba

FENA
Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SHRW) saopćila je da je u jučerašnjim oružanim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika u toj zemlji poginula najmanje 161 osoba.

U saopćenju londonske organizacije se navodi da su najžešće operacije teškim artiljerijskim oružjima sirijske snage sigurnosti izvele u okolici glavnog grada Damaska, gdje je život izgubila najmanje 51 osoba, dok je u Halepu poginulo 48 ljudi. Crni bilans stradanja u Siriji nastavljen je i u Deyru'z Zoru u kojem je poginula 21, u Derai 19, u Idlibu deset, Hamai sedam, Homsu četri osobe, te jedna osoba u Kuneytri.

Uporedo s tim, i Siria Network News (SNN) javlja da je sirijska vojska tokom jučerašnjeg dana izvodila kopnene i zračne artiljerijske napade na damaška naselja Kabun, Berze, Duma, Heresta i druga i da je u tim bombardiranjima stradalo na desetine osoba, među kojima je bilo i žena i djece. SNN također javlja da je sirijska vojska izvršila i napad na palestinski izbjeglički kamp Yemruk na jugu Damaska i da je uhapsila nekoliko osoba.

Dopisnik agencije Anadolija iz Sirije javlja da su pobunjeničke snage Nezavisne vojske Sirije u sukobima sa sirijskom vojskom u Halepu uspjele zauzeti još nekoliko važnih kota, a da su sirijski vojni avioni nastavili sa granatiranjem halepskih naselja Kles, Neyra, Sahur i Sear.

S druge strane, državna televizija Sirije je objavila vijest u kojoj se navodi da je vojska predsjednika Bashara al-Assada nanijela velike gubitke pobunjeničkim snagama u Halepu, Idlibu i Deru'z Zoru i uništili mnoga vojna vozila pobunjeničke Nezavisne vojske Sirije.