Bombaški napad u Deri
0

Sirija: Granatirana naselja oko Damaska, poginulo 47 osoba

Anadolija
Međunarodni opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu je saopćio da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika u toj zemlji, u kojima je korištena i kopnena i zračna artiljerija, poginulo najmanje 130 osoba.

U saopćenju se navodi da je najviše stradalih bilo u Damasku, gdje je život izgubilo 47 osoba, zatim u gradu Deyru'z Zoru na istoku Sirije gdje je poginulo 26, u Halepu 21, Deri i Idlibu po devet, Homsu sedam, Hami četiri, Kuneytri tri, te po dvije osobe u Gradovima Lazkiyi i Rakki.

Uporedo s tim, Sirijsko revolucionarno vijeće, predstavničko tijelo sirijskih pobunjenika, saopćilo je da je u jučerašnjim artiljerijskim napadima sirijske vojske na damaška naselja Dumu, Harestu, Zemelku i Tadamun u potpunosti devastirano na desetine stambenih i poslovnih objekata, a da su oružani sukobi između sirijske vojske i pobunjeničke Oslobodilačke vojske Sirije nastavljeni u Idlibu, Halepu, Rakki i drugim mjestima.

Siria Network News (SNN) je objavio vijest u kojoj se navodi da je nakon žestokih borbi između sirijske vojske i Oslobodilačke vojske Sirije u gradu Deri, na jugu Sirije, jutros došlo do bombaškog napada u blizini zgrade Vojne obavještajne službe Sirije.

U snažnim eksplozijama dvije automobilske bombe strdalo je nekoliko osoba i načinjena velika materijalna šteta, navodi se u vijesti SNN-a.