Poginulo 130 osoba
1

Sirija: Pobunjenička vojska zauzela značajne naftne izvore

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Oslobodilačka vojska Sirije u gradu Deyru'z Zor preuzela je kontrolu nad područjem u kojem se nalaze značajni izvori nafte. Ovo područje bilo je pod kontrolom sirijsek vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu.

Nakon akcije Oslobodilačke vojske, sirijska vosjka je avionima bombardovala čitavo područje u kojem su nastavljene žestoke borbe.

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SNHR) saopćila je da je u borbama između pobunjeničkih snaga i vojske Bashara al-Assada u posljednja 24 sata ubijeno 130 osoba. Od toga, u Halepu je ubijeno 31, Deri 20, Humusu 11, Deyru'z Zoru 10, Hami devet, Idlibu šest, Kuneyrti pet, Rakki tri, Suveydi dvije i Lazkiyi jedna osoba.

Također, prema navodima SNHR-a, u zračnim napadima vojske sirijskog režima u naseljima Mudamiye, Daraya, Duma, Yermuk, Duma i Haresta u glavnom gradu Damasku ubijene su 32 osobe.

Kako se navodi, snage sirijkog režima su diljem zemlje sa 34 aviona bombarodvale 114 lokacija, dok su na pojedinima podurčjima korištene i vakumske bombe.