Svijet
0

Sirija: Više od 100 mrtvih u posljednja dva dana

Anadolija
Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da je u operacijama koje su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sprovele širom zemlje smrtno stradalo 83 ljudi. Najviše mrtvih bilo je na području Hame.

U saopćenju se navodi kako je na području Hame život izgubilo 30 ljudi, dok je desetine Sirijaca ranjeno. U napadima je pričinjena i velika materijalna šteta.

Organizacija kako je u Homsu poginulo 19, u Halepu osam, u predgrađima Damaska 11, Idlibu sedam, Deyr-ez-Zori četiri, u Deri tri te u Haseki jedna osoba. Ukupan broj stradalih u navedenim i drugim mjestima diljem Sirije dostigao je brojku od 83.

Takođe je saopćeno da je oštećeno mnogo historijskih objekata u napadu na Kaletu'l-Madik.

Iz sirijskog revolucionarnog vijeća saopćeno je da se jake borbe između Assadovih snaga i Slobodne vojske Sirije vode u šumskim predgrađima Kademu, Kabunu, Midanu, Mezzeu, Aseliu, Yermuku i Haresti. Navodi se da su u Kafru, Susi i Jermuku, koji je većinski naseljen Palestincima, nakon borbi odjeknule jake eksplozije.

Na granici sa Jordanom u Dera Atami, Assadove snage su teškom artiljerijom iz zraka i kopna bombardovale naselja što je rezultiralo pogibijom određenog broja ljudi. Borbe ne se nastavljaju u svim dijelovima Sirije, saopćeno je iz Revolucionarnog vijeća.

Brojni pripadnici obavještajne jedinice iz Dere prešli su na stranu Slobodne vojske Sirije.

Od ranih jutarnjih sati, u borbama je poginulo još 25 ljudi, a desetine je renjeno, dodaje se u izvještaju Organizacije.