Svijet
0

Sirija: Teške borbe u pokrajini Alep, najmanje troje ubijenih

FENA
U teškim borbama koje su se vodile u petak između vojnika i vojnih disidenata u gradu Aazaz na sjeveru Sirije, u blizini turske granice, ubijene su najmanje tri osobe među vladinim trupama, naveli su aktivisti i jedna nevladina organizacija.

"Borbe su se od četvrtka nastavile između režimskih snaga i dezertra u Aazazu, u pokrajini Alep, "koju su bombardirale trupe i nadlijetali vojni helikopteri", izjavio je agenciji AFP Mohammad el-Halabi, jedan aktivista.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je izvjestio da su u sukobima ubijene četiri osobe, tri vojnika i jedan dezerter.

Aazaz, grad s 75.000 stanovnika, najveći je grad u ovoj pokrajini poslije Alepa. On se nalazi 65 kilometara sjeverno od Alepa, ekonomskog i trgovačkog centra u zemlji.

On predstavlja strateški izazov za režim jer, zbog njegove blizine s turskom granicom, tuda prolaze brojni civili povrijeđeni u represiji kao i dezerteri.

Nekoliko četvrti Homsa bombardirano je u petak.

"Dvadeset četiri minobacačke rakete su pale na Bab Dreib, Safsafa i Uarche", saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.