Regija
0

Sirija: Sedam mrtvih u bombardovanju i sukobima

FENA
Sirijske snage pokrenule su četvrtak napad na Deir Ezzor, na istoku, i bombardovali Kuseir, u centralnom dijelu zemlje, a borbe se vode u nekoliko regija, i pored sporazuma o prekidu vatre, saopćila je nevladina organizacija. Sedam civila je ubijeno u Siriji, gdje se nastavlja represija snaga Asadovog režima, kao i napadi pobunjenika, iako se broj žrtava smanjio od kada je prije sedam dana stupio na snagu plan o prekidu vatre međunarodnog izaslanika Kofija Annana.

Najmanje 123 civila su ubijena nakon uspostavljanja ovog prekida koji se svakodnevno krši i pored prisustva međunarodnih posmatrača, koji su počeli s radom u ponedjeljak, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U četvrtak je jedan civil poginuo u Deir Ezoru, prema podacima Opservatorija.

"Jedan civil je ubijen i tri povrijeđena tokom napada vladinih snaga na kvart el-Tob u Deir Ezoru, a borbe su se vodile između vojnika i dezertera", navodi nevladina organizacija u saopćenju.

U centralnom dijelu zemlje, jedan civil je smrtno pogođen iz vatrenog oružja u Homsu, a jedan je ubijen za vrijeme bombardovanja Kuseira.

"Svaki pet minuta po jedna granata je pala na Kuseir", precizirao je Opservatorij.

Još tri civila su ubijena Jabrudu iz mitraljeza, u regiji Damaska, naveo je isti izvor.

U pokrajini Deri, kolijevci nemira na jugu, ubijen je jedan civil, i još pet povrijeđeno u napadu vladinih snaga na Herak, nakon posjete međunarodnih posmatrača toj regiji, u kojoj su, prema saopćenju Opservatorija, izbili sukobi između vojnika i dezertera.