Žrtvovanje u mjesecu muharemu
0

Šiiti oplakivali unuka Muhameda a. s. nanošenjem rana po tijelu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Svijet su danas obišle fotografije muslimana šiita iz Kašmira, čija su lica bila prekrivena krvlju nakon izvođenja rituala s noževima koje praktikuju svake godine u hidžretskom mjesecu muharemu.

Muharem smatraju mjesecem žrtvovanja, a vjerske procesije se obično održavaju sedmog dana Ašure, koji se pamti po ubistvu unuka poslanika Muhameda a. s. u južnom Iraku u sedmom stoljeću, kada su na brutalan način ubijeni on i još 72 ugledna člana Ehli Bejta. Događaj se smatra jednim od najtragičnijih i najtužnijih u historiji islama.

Inače, muharem je za njih mjesec žrtvovanja i tugovanja za onima koji su dostigli šehadet u toku istinoljubivog ustanka 61. godine po hidžretskom kalendaru. Na čelu pokreta je bio unuk Muhameda a. s. Imam Husejn. Tugovanje za njim dostiže vrhunac desetog dana u ovom mjesecu.

Tokom ovih rituala šiiti formiraju duge povorke, a svoju tugu i bol pokazuju nanošenjem rana na svojim tijelima s oštrim metalnim predmetima, čime pokazuju patnje mučenika.

Sljedbenici Imama sebe ustvari smatraju direktno pogođenim ovom nedaćom, te se međusobno tješe sudjelujući na ovim ceremonijama. Muslimani šiiti u cijelom svijetu, a posebno u Maleziji, Tajlandu i Mianmaru već oko 400 godina organiziraju ceremonije oplakivanja šehida Kerbele.

Također, ako želite učestvovati na ceremoniji oplakivanja Imama Husejna, a da vas narod prihvati kao svoga tako da potpuno zaboravite osjećaj tuđine, otputujte u Liban. Dovoljno je da se u Libanu nakratko približite šiitima i da osjetite njihovu posvećenost ceremonijama oplakivanja.