Milioni vjernika
0

Penjanjem na Arafat muslimani iz cijelog svijeta počeli hadž

SRNA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Milioni muslimana u tradicionalnoj bijeloj odjeći počeli su danas godišnje hodočašće hadž penjanjem na planinu Arafat, nedaleko od Meke.

Vjernici su u zoru počeli da se penju na planinu na kojoj je, kako se vjeruje, posljednji božiji poslanik Muhamed održao oproštaju propovijed.

Penjanje na planinu Arafat, 19 kilometara od Meke, prva je od nekoliko vjerskih rituala koje će biti održane u narednih pet dana. Vlasti Saudijske Arabije očekuju da će na hodočašće doći 2,5 miliona ljudi.

Vjernici su se kasno sinoć okupili u podnožju Arafata, molili se i čitali Kur'an. Mnogi su spavali po šatorskim naseljima, a ostali su postavili svoje male šatore na trotoarima i ulicama, prenosi AP.

Hadž se ove godine odvija u jeku velikih antirežimskih protesta u arapskom svijetu, tokom kojih su smijenjeni autokratski vladari u Tunisu, Egiptu i Libiji. Nemiri trenutno poresaju Jemen, Bahrein i Siriju.

Muslimani smatraju da je hadž vrijeme kada se traži oproštaj za sopstvene grijehe i meditira o vjeri. Ove godine je nasilje širom regiona u mislima mnogih hodočasnika.

"Želim da se u mojoj zemlji održi bezbjednost. Molim se Bogu da mi u Siriji ostanemo jedinstveni i da budemo rame uz rame jedni s drugima", izjavio je šeik Ahmed Garman (37), koji predvodi grupu vjernika iz sirijskog grada Alepo.
Hodočasnici će poslije obilaska planine Arafat otići u obližnji Muzdalifah, gdje će sakupiti kamenčiće za sljedeću ceremoniju – simbolično kamenovanje šejtana koji je predstavljen u obliku tri stuba u Mini. 

Vjernici će potom prinijeti žrtvu kao bi proslavili početak kurbanskog Bajrama..