Velike mjere sigurnosti
0

Dva i po miliona muslimana obavljaju hadž

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Danas je oko 2,5 miliona muslimana počelo rituale vezane za hadž, najveći vjerski skup, saopštili su zvaničnici u Džedi. Zvaničnici Saudijske Arabije objavili su da pred njima stoji veliki izazov u pogledu sigurnosti svih hodočasnika. Oko 1,7 miliona muslimana je stiglo u Meku iz cijelog svijeta, a oko 800.000 je došlo iz Saudijske Arabije.

Saudijske vlasti su mobilisale oko 100.000 zaštitara kao i civilno zaštitarsko osoblje kako bi osigurali da hodočašće prođe bez incidenata.

"Mi smo mobilisali sva svoja sredstva kako bismo osigurali da nijedan hodočasnik ne bude povrijeđen", rekao je saudijski ministar unutrašnjih poslova, princ Nayef bin Abdul Aziz, koji je nedavno krunisan, prenosi Telgraph.

Princ Abdul Aziz je ovo rekao dok je vršio posljednji pregled antiterorističke jedinice koja je paradirala ispred palate.

Rituali hadža počinju u petak i dostižu vrhunac u subotu, a završavaju se u nedjelju. U subotu je najznačajniji dio, kada vjernici odlaze do brda Arafat koje se zove i "Planina milosti". Vjernici potom učestvuju u "kamenovanju šejtana", koje se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju šejtana.

Inače, u januaru 2006. godine su 364 hodočasnika ubijena u stampedu na ulazu koji vodi do dijela gdje se "kamenuje šejtan''. Godine 2004. poginuo je 251 hodočasnik, a u julu 1990. godine poginulo je 1.426 hodočasnika.