Molitve za mir, zdravlje i sreću
0

Muslimani širom svijeta proslavljaju Kurban-bajram

Sarajevo-x.com
Kurban-bajram u Misrati u Libiji (Foto: Reuters)
Muslimani širom svijeta danas proslavljaju veliki blagdan Kurban-bajram. Vjernici, prema šerijatskim pravilima, prinose žrtvu, odnosno kolju kurban, u pomen na spremnost na žrtvu poslanika Ibrahima.

U islamskim zemljama širom svijeta muslimani su jutros klanjali Bajram-namaz, a zatim prema tradiciji, uputili se svojim domovima gdje u porodičnoj atmosferi pripremaju žrtvu.

Vjernici su se jutros okupili na trgovima u brojnim islamskim zemljama, gdje je Arapsko proljeće donijelo promjene, te se molili za bolju budućnost.

Ove godine Više od tri miliona muslimana došlo je u Saudijsku Arabiju na hadž. U sveta mjesta, Meku i Medinu, je otputovalo i oko 1.300 vjernika iz BiH.

Danas su pristupili posljednjem obredu - kamenovanju šejtana. Da bi spriječili gužvu u Mini gdje je posljednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja, a pojačane su i mjere sigurnosti.

Hadž je jedan od pet stubova islamske vjere. Vjernici odlaze na sveta islamska mjesta kako bi obavili određene obrede, odnosno posjetili određena mjesta. Svaki musliman, koji ima mogućnosti, obavezan je barem jednom obaviti hadž. Pravilno obavljen hadž znači brisanje grijeha i obećan džennet.

Prvi put ove godine obred hadža je moguće pratiti uživo preko kanala na YouTubeu.