Najveći muslimanski blagdan
6

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Muslimani širom svijeta danas počinju proslavu Kurban-bajrama, jednog od dva najveća i najznačajnija islamska blagdana. Kurban-bajram ili Hadži-bajram počinje dva mjeseca nakon mjeseca posta - ramazana.

Kurban-bajram traje četiri dana. Naziva se kurbanski, jer se kolju kurbani i hadžijski, jer se u danima pred bajram odlazi na hadž u sveta mjesta Meku i Medinu i prolazi put kojim je poslanik Muhamed prošao.

Vjernici ujutro odlaze u džamije, gdje klanjaju sabah-namaz, čekajući da izađe sunce, a onda klanjaju bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost u povodu Kurban-bajrama u Sarajevu se održava u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Nakon molitve vijernici odlaze kućama i priremaju žrtve. Za kurban se kolje bravče (ovan, ovca, koza, jarac), ne mlađe od pola godine. Trećina mesa od kurbana se zadržava sa sebe, trećina dijeli komšijama, a trećina sirotinji.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić poručio je da je Kurban-bajram poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog komšiju, te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i ruke nasilja.

"Stoga, neka nam Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka, posebno prema našim komšijama, koje ne smijemo zaboraviti zato što će oni biti najbolji svjedoci o našoj iskrenosti u vjeri", istakao je Cerić u čestitki povodom Kurban-bajrama.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu veliki blagdan čestitali su brojni zvaničnici, među kojima i članovi Predsjedništva BiH.

Ekipa portala Sarajevo-x.com, također, čestita svim muslimanima Kurban-bajram uz želju da mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, radosnom porodičnom okruženju, sreći i blagostanju.