{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seul: Više tijela poginulih na trajektu pogrešno identifikovano

25.4.2014. u 21:52
0
4
Seul: Više tijela poginulih na trajektu pogrešno identifikovano
0
Seul: Više tijela poginulih na trajektu pogrešno identifikovano
Foto: EPA
Seul je danas priznao da su neka od tijela poginulih na potonulom trajektu koja su izvučena iz olupine pogrešno identifikovana i upućena tuđim porodicama, a najnoviji propust južnokorejskih vlasti mogao bi dodatno razbjesniti rođake žrtava nesreće koja se dogodila prije devet dana.
Više grešaka tog tipa objelodanili su ove sedmice južnokorejski mediji, a u jednom od slučajeva se tijelo žrtve već nalazilo u kapeli uoči sahrane kada je greška otkrivena, prenosi francuski list Le Figaro.

"Vlasti će od sada čekati da bude sakupljeno više dokaza kako bi transfer tijela proglasile trajnim, a do tada će tijela biti privremeno predata porodicama ukoliko su identifikovana samo na osnovu dokumenata ili fizičkih karakteristika", saopštila je vlada.

Tijela će, zapravo, biti trajno predata porodicama nakon što budu poznati rezultati DNK analiza, precizira pariski dnevnik.

Na ostrvu Džindo, nedaleko od mjesta nesreće koja se dogodila 16. aprila, rođaci osoba koje su i dalje vode ako nestale kampuju već više od sedmicu dana u jednoj sportskoj sali.

Nakon što su se uzalud nadali preživjelima, oni sada čekaju da izvučena tijela stignu u luku.

Kada forenzički tim pronađe lični dokument ili odjeću koja odgovara opisu koji su dali rođaci nestalih, porodice se pozivaju da identifikuju žrtve.

"Emocije su pomiješane. Šok, nevjerica, bijes i tuga - sve se to prepliće u njima", kaže jedan od profesionalaca koji pomažu porodicama u ovim mukotrpnim trenucima.

"Tijela su pod vodom provela više dana, pa sada ni sami roditelji više ne mogu da prepoznaju svoje dijete", objašnjava jedan pripadnik obalne straže.

Potraga za tijelima u moru se nastavlja, ali sporost operacija izvlačenja tijela čini porodice još očajnijima, te su jučer neke od njih upale u kancelariju zamjenika načelnika obalne straže i napale ga, tražeći da sva tijela budu izvučena iz olupine do kraja vikenda.

Međutim, čini se da je to teško ostvarivo, pošto će se, prema najavama, meteorološki uslovi i morske struje ponovo pogoršati, a u unutrašnjosti olupine uslovi za operacije ronilaca su veoma teški, sa skoro nultom vidljivošću.

"Sve moramo rukama da dotaknemo. Ovo je najmučniji posao u mojoj karijeri", objasnio je jedan od ronilaca agenciji Reuters.

Trajekt na kojem se nalazilo 476 osoba, većinom srednjoškolaca, prevrnuo se, a potom i potonuo 16. aprila.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, broj poginulih se danas popeo na 181, dok se 121 njih, koji su zaglavljeni u olupini trajekta, i dalje vode kao nestali, a svakog dana se izvuče 30-ak tijela, zaključuje pariski dnevnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: