Svijet
0

Scotland Yard: Neko sabotira istragu o tabloidu NOW

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska policija Scotland Yard saopćila je u ponedjeljak kako vjeruje da neko pokušava da sabotira njihovu istragu o tabloidu Ruperta Murdocha News of the World, koji je ugašen zbog afere prisluškivanja javnih ličnosti, tako što dostavlja detalje istrage medijima.

Scotland Yard u saopćenju navodi da priča o tome kako su policajci koji obezbjeđuju kraljevsku porodicu prodali lične detalje o kraljici i njenim najbližim pomoćnicima predstavlja "dio smišljene kampanje koja ima za cilj remećenje istrage o tome kako su korumpirani novinari navodno potplaćivali korumpirane policajce", prenosi AP.

Britanska štampa se grozničavo bavi navodnim tvrdnjama da su novinari News of the World prisluškivali telefone mladih žrtava ubistva, članova porodica poginulih vojnika i žrtava terorizma.

Zbog ovog skandala je Murdochova korporacija News International, u čijem sastavu je poslovao News of the World, odlučila da ugasi ovaj tabloid i sada se bavi navodnim tvrdnjama da su novinari podmićivali policajce kako bi im odavali informacije.

U međuvremenu, britanski mediji javljaju da su i lične informacije o bivšem premijeru Gordonu Brownu bile na meti pojedinaca iz Murdochove medijske imperije.

Mediji, među kojima su Independent, Channel 4, Guardian i BBC, tvrde da su Brownovi lični podaci bili meta ljudi koji su radili za novine poput Suna i Sunday Timesa.

Nijedan od ovih medija nije naveo izvore informacija koje je objavio, ali Bown će tokom dana izdati saopćenje tim podovom, prenosi AP.