Afera zbog prisluškivanja u Britaniji
0

Zbog skandala gasi se najprodavaniji tabloid NOW

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Najprodavaniji britanski tabloid News of the World (NOW) koji je u središtu skandala zbog prisluškivanja telefona poznatih ličnosti i porodica žrtava terorističkog napada svoje posljednje izdanje štampat će u nedjelju.

Uposlenici tabloida, koji je u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, vijest da u nedjelju izlazi posljednje izdanje novina dočekali su s nevjericom i u šoku.

Politički urednik novina David Wooding kazao je da je vijest o gašenju lista odjeknula kao bomba.

Naime, tabloid koji ima 168-godišnju tradiciju optužen je za hakiranje telefona poznatih ličnosti, političara i žrtava, a na njihovoj meti je bilo najmanje 4.000 osoba prema pretpostavkama policije.

Guardian je izvijestio da će zbog ovog skandala biti uhapšen i Andy Coulson nekadašnji glavni urednik lista jer se sumnja da je on znao za to, odobrio prisluškivanje, a kasnije postao direktor za komunikacije britanskog premijera Davida Camerona. O skandalu raspravljati i britanski parlament, iako je Coulson u januaru podnio ostavku i tada rekao da nije bio svjestan ozbiljnosti prisluškivanja.

Uposlenici ističu kako su šokirani pogotovo nakon što je James Murdoch, Rupertov sin i direktor korporacije News International objavio da se novina gasi.

"Ovo mi je najteži dan u karijeri", izjavio je jedan od uposlenika, prenosi BBC.

"Najtragičnije od svega je što mi nismo imali nikakve veze s tim što se događalo", kazala je kolumnistica Carole Malone.

Murdoch je u obavijesti uposlenicima naveo da je ugled lista okaljan i da je ono za šta je NOW optužen nehumano i za takvo ponašanje nema mjesta u njihovoj korporaciji.

Dodao je da u nedjeljnjem izdanju novina neće biti oglasa, već će sav prostor pokloniti humanitarnim udruženjima.

Također, napomenuo je da u potpunosti sarađuju s policijom.

News of the World imao je tiraž od 2,8 miliona primjeraka sedmično.

Nezavisno policijsko tijelo će nadzirati istragu o tome da li su novinari britanskog tabloida News of the World davali policajcima novac za informacije.

Britanska policija utvrdila je da je tabloid u dužem vremenskom roku prisluškivao mobilne telefone javnih ličnosti, žrtava otmica i terorističkih napada, filmskih i sportskih zvijezda, političara i članova kraljevske porodice kako bi pobjedio konkurenciju.

Skandal o prisluškivanju izašao je na vidjelo nakon što je otkriveno da je privatni detektiv Glen Mulcaire koji je radio za News of the World prisluškivao mobilni telefon Milly Dowler, tinejdžerke koja je u martu 2002. godine nestala u blizini svoje kuće u Waltonu na Temzi, a njeni posmrtni ostaci su pronađeni šest mjeseci kasnije u jednoj šumi u Hampshiru.