Odštampan posljednji broj
0

Tabloid NOW: Hvala vam i zbogom

FENA
Naslovna stranica posljednjeg broja tabloida "News of the world" (NOW), koji će od danas biti zatvoren zbog afere prisluškivanja javnih ličnosti, sinoć je odštampana sa velikim naslovom "Hvala vam i zbogom".

Naslovna stranica je kolaž najpoznatijih izdanja lista, na kojoj je manjim fontom ispisano "Poslije 168 godina, konačno smo rekli tužno, ali veoma ponosno zbogom, 7,5 miliona naših vjernih čitalaca", prenose agencije.

Izdavač "News International" objavio je prošle sedmice da namjerava da tabloid zatvori u jeku optužbi o telefonskom prisluškivanju javnih ličnosti. List je ugašen poslije optužbi da je, u utakmici s konkurencijom, prisluškivao mobilne telefone javnih ličnosti, žrtava otmica i terorističkih napada, filmske i sportske zvijezde, političara i članova kraljevske porodice.

Očekuje se da novinski maganat Rupert Murdoch doputuje u London i preuzme rukovođenje slučajem koji je "dobro potresao" njegovu grupu "News International". Murdoch je izjavio da njegova zamjenica Rebeca Brook, bivša urednica lista, ima njegovu punu podršku i da ne planira nikakve promjene u menadžmentu kao posljedicu skandala.

Laburisti su tražili od premijera Davida Camerona da zahtijeva hitno imenovanje sudije koji će voditi nezavisnu istragu u vezi ove afere.

U Londonu je jučer uhapšen Andy Coulson, nekadašnji urednik ugašenog tabloida, koji je do januara ove godine bio direktor za komunikacije britanskog premijera.

Cameron je preuzeo "punu odgovornost" za angažovanje Coulsona.