Medijski magnat svjedočio
0

Murdoch: Nikada se nisam osjećao ovako skrušeno

FENA
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch
Nikada se nisam osjećao ovako skrušeno, rekao je na početku svjedočenja pred britanskom parlamentarnom komisijom medijski magnat Rupert Murdoch, a njegov sin James ispričao se žrtvama telefonskog prisluškivanja za koje odgovornost snose novinari njihova tabloida News of the Worlda.

Skandal je izbio nakon saznanja da su novinari spomenutog tabloida hakirali privatne poruke čak 4.000 osoba, među kojima su političari, glumci i sportaši, ali i 13-godišnja oteta i naposljetku ubijena djevojčica.

"Nikad se nisam u svome životu osjećao ovako skrušeno", rekao je medijski magnat Rupert Murdoch parlamentarnoj komisiji. Zatim je rekao da će spremno odgovoriti na sva pitanja na svjedočenju, koje je izravno prenosila britanska televizija i koje je, po očekivanjima, pred ekrane privuklo milionsko gledateljstvo.

James Murdoch, predsjednik britanske podružnice, ispričao se za nepravilnosti News of the Worlda, tabloida ugašenog 10. jula, pošto je izbila afera.

"Ponajprije bih želio reći da mi je žao i da nam je posebno žao zbog žrtava ilegalnog prisluškivanja i zbog njihovih obitelji", rekao je James Murdoch.

"Izražavamo veliko žaljenje, ja, moj otac, i svi u News Corporationu", rekao je 38-godišnji James Murdoch .

Rupert Murdoch je zastupnicima rekao da je bio "šokiran, užasnut i posramljen" kada je prije dvije sedmice shvatio da je taj slučaj jedan tinjajući skandal pretvorio, kako se izrazio premijer David Cameron, u "vatrenu stihiju". Odbio je, međutim, prihvatiti bilo kakvu osobnu odgovornost za skandal koji je uzdrmao povjerenje Britanaca u medije, policiju i političare.

Na upit da li sebe osobno smatra odgovornim "za taj fijasko", odgovorio je: "Ne."

Na pitanje ko onda jest odgovoran, Murdoch je odgovorio: "Ljudi kojima sam povjerio da vode list, i možda oni kojima su oni vjerovali". Njegov sin je dodao da ne vjeruje da su Rebekah Brooks i Len Hinton, dvoje najviših dužnosnika News Corpa koji su podnijeli ostavke, znali za prisluškivanja. Tokom cijelog ispitivanja Rupert Murdoch ustrajao je da je bio zaveden kada je prethodno negirao da je prisluškivanje telefona otišlo dalje od jednog slučaja iz 2007. u kojem je novinar zaradio zatvorsku kaznu, javila je Hina.

Murdoch očito frustriran, povremeno bi lupio dlanom o sto, ustrajući na tome da je News of the World bio tek mali dio njegova poslovnog carstva, i objašnjavajući da ga nije mogao osobno nadgledati.

"To nije opravdanje, već možda objašnjenje moje ležernosti", rekao je 80-godišnji Murdoch. "News of the World predstavlja manje od jedan posto naše kompanije. Diljem svijeta upošljavam 53.000 ljudi", kazao je Murdoch, odgovarajući na pitanje o novinaru koji je uhapšen zbog špijuniranja. I za kojeg je rekao da za njega "nikad nije čuo".

O dometu ove afere koja je već izazvala hapšenje bivšeg premijerova savjetnika za medije te ostavke šefa policije i njegova pomoćnika, ali i smrt novinara koji je prvi o skandalu progovorio, govori i podatak da je premijer prilagodio raspored turneje po Africi kako bi gledao svjedočenje.

Nadalje, desecima znatiželjnika nije bilo teško satima čekati pred parlamentom u nadi da će doznati više o sagi koja potresa zemlju.

U parlamentu su uz zastupnike saslušanje pratili i zainteresirani građani. "Želim osjetiti ozračje u prostoriji i svjedočiti povijesti. Ovo bi saslušanje moglo označiti kraj ere Ruperta Murdocha", kazao je 21-godišnji Max Beckham. "Ovo je najbolji show u gradu", ocijenio je kanadski turist Andy Thomson.

Današnji događaj u britanskom parlamentu pratili su gledatelji diljem svijeta, posebice u SAD-u, gdje Rupert kontrolira televiziju Fox i novine Wall Street Journal.

Pred komisijom treba svjedočiti i Murdochova štićenica, 43-godišnja urednica Rebekah Brooks, "kraljica tabloida", koja je zbog skandala podnijela ostavku, bila uhapšena i puštena uz jamčevinu.

Afera je ukaljala ugled policije i vlade Davida Camerona i odjeknula u cijelom svijetu jer je Australac Murdoch vlasnik mnogih utjecajnih medija u više zemalja. Na finansijskom planu, osim zatvaranja lista sa 168 godina tradicije, Murdoch je morao odustati od plana kupnje većinskog udjela televizije BSkyB.

Sutra će o slučaju News of the Worlda raspravljati britanski parlament na vanrednoj sjednici, a na nju će iz Afrike stići i premijer Cameron.