Analiza crne kutije dat će odgovor
0

Schettino zaustavio brod blizu obale da pozdravi prijatelja

Sarajevo-x.com
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Kapetan potonulog talijanskog borda Costa Concordije, Francesco Shettino, navodno je doplovio blizu obale Toskane kako bi pozdravio svog prijatelja i pohvalio se luksuznim brodom kojim upravlja.

Ovo je još jedna tvrdnja koja je uznemirila talijansku i svjetsku javnost nakon što je Schettino uhapšen za višestruko ubistvo bez predumišljaja i optužen za napuštanje Costa Concordije nakon što je udario u stijenu u blizini otoka Giglio.

Italijanski istražitelji identificirali su muškarca kojeg je Schettino toliko silno želio pozdraviti da je odveo više od 4.000 putnika i brod vrijedan 470 miliona eura u katastrofu. On će biti ispitan tokom istrage o nesreći.

Jučer je objelodanjeno da je prošle godine kapetan Costa Concordije također prošao tim putem kako bi pozdravio stanovnike ostrva, a objavljeno je i pismo u kojem se gradonačelnik Giglia Sergio Ortelli zahvaljuje kapetanu na "nevjerovatnom spektaklu" koji je priredio.

U međuvremenu je pronađena crna kutija koja će puno jasnije pokazati uzrok nesreće. Talijanski mediji tvrde da rezultati neće pomoći Schettinu i da se kapetan nazvan "kapetan kukavica" neće spasiti. S druge strane, tužitelji su Schettina opisali kao nesposobnog za rukovanje brodom takvih dimenzija.

Prema preliminarnim rezultatima analize crne kutije jasno je da je od trenutka udara broda do alarma koji je poslan Obalnoj straži prošlo čitavih sat vremena. Glavni istražitelj Francesco Verusio kazao je da je crna kutija od ključne važnosti kako bi se razjasnile komande koje je Schettino izdao od trenutka udara pa nadalje.

Osim toga, znat će se o čemu je Schettino razgovarao sa rukovodstvom luke u Livornu.

Kapetan se brani tvrdnjom da stijene nisu bile ucrtane u njegovu nautičku kartu, no istražitelji tvrde da je područje gdje se Costa Concordia nasukala među mornarima poznato kao stjenovito.

Istražitelji vode dvije paralelne istrage, jedna bi trebala dati odgovor zbog čega je kapetan plovio blizu obale, a druga o evakuaciji putnika s broda.

Schettino je za Concordiju radio 10 godina. Njegova sestra Giulia kazala je da porodica nije uznemirena jer znaju da on govori istinu i da je dobar kapetan.