Italija
0

Kapetan Schettino priznao krivicu za udar kruzera u stijenu

SRNA
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Kapetan nasukanog italijanskog putničkog broda Costa Concordia priznao je da je počinio grešku koja je dovela do sudara sa stijenom u blizini ostrva Giglio, navodi se u transkriptu njegovih razgovora sa tužiocem, advokatom odbrane i sudijom.

U telefonskom razgovoru sa prijateljem ranije ovog mjeseca, kapetan Francesco Schettino rekao je da su menadžeri iz kompanije koja je vlasnik broda vršili pritisak da približi brod području u kojem se dogodio sudar, prenijela je italijanska štampa.

   Kompanija  Costa Concordia i italijanske vlasti kritikovali su kapetanove poteze. On je trenutno u kućnom pritvoru i suočen je sa optužbom za ubistvo iz nehata, brodolom i napuštanje broda poslije nesreće 13. januara, prenio je CNN.

   Do sada je pronađeno 16 tijela, a još toliko lica vode se kao nestala.

   "Sudario sam se sa stijenom koja se skoro zabila u brod, ali to je bila moja greška. Nemam šta drugo da kažem, bio sam uvjeren da prolazak na toj udaljenosti od obale neće biti problematičan", rekao je Schettino.

   On je odbacio kritike da je brzina plovidbe od 15 čvorova bila prevelika, kao što tvrdi tužilaštvo.

   "Ne postoji ograničenje brzine. To je, manje-više, bila brizina koja nam je omogućavala da stignemo u Savonu na vrijeme", rekao je kapetan.
   On je, prema navodima u transkriptu, izjavio da je namjerno nasukao brod kako bi spriječio da Costa Concordia potone poslije sudara.

   Stručnjaci kažu da je to standardan manevar u situacijama kada u brod prodire voda i kada postoji opasnost od potonuća.

  Italijanski mediji prenijeli su odlomke iz transkripta telefonskog razgovora Schettina sa njegovim prijateljem nakon što je uhapšen 14. januara.

   Kapetan je tada rekao da su ga menadžeri vlasničke kompanije pritiskali da priđe bliže ostrvu tokom plovidbe i da instrumenti nisu pokazali da se pred brodom nalazi stijena.

   Jacob Rusli Bin, koji se u trentuku sudara nalazio za kormilom, rekao je istražiteljima da je Schettino poslije sudara opsovao i rekao da nije vidio stijenu.