Nije htio da bježi
0

Schettino: Zapeo sam i slučajno upao u čamac za spašavanje

Sarajevo-x.com
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Trenutno najomraženiji čovjek u Italiji, kapetan nasukanog luksuznog kruzera Costa Concordia, Francesco Schettino, i dalje tvrdi da nije pobjegao sa broda već da je zapeo i upao u čamac za spašavanje dok je pomagao putnicima.

Corriere della Sera piše da je Schettino na saslušanju kazao da je bio na pramcu broda kada se nesreća desila, ali da je kasnije upao u more i više se nije mogao vratiti.

"Putnici su trčali po palubi pokušavajući da uđu u čamce za spašavanje. Ja nisam imao ni pojas za spašavanje, jer sam ga dao jednom od putnika. Pokušavao sam da ih jednog po jednog ubacim u čamac. Odjednom, brod se nagnuo za oko 60-70 stepeni, zapeo sam za nešto na palubi i završio u čamcu", kazao je Schettino na saslušanju doadavši da je svoju dužnost časno obavio.

Schettino je uhapšen i optužen za višestruko ubistvo i bijeg s dužnosti, što se prema Pomorskom zakonu Italije smatra krivičnim djelom kažnjivim zatvorom. No, Schettino ostaje pri tvrdnji da nije napustio brod i da je pomagao u spašavanju hiljada života.

Njegov advokat Bruno Leporatti kazao je da se jedan čovjek ne može osuditi samo zato što to javnost tako želi.

"Kapetan je briljantno postupio ostavši pribran i uspjevši odvesti kruzer u blizinu obale čime je spasio nekoliko hiljada života", kazao je Leporatti.

Schettino, koji je prozvan "kapetan kukavica", danas je pušten u kućni pritvor. Cijela Italija ogorčena je takvom odlukom sutkinje, a tužitelj u Grossetu, Francesco Verusio, koji optužuje Schettina za masovno ubistvo bez predumišljaja i napuštanje broda, izjavio je da ne shvata zašto bi kapetan broda čekao proces izvan zatvora.

Njegovi susjedi u gradu Meta u provinciji Sorrento opisuju kao dobrodušnog i veselog čovjeka spremnog da pritekne u pomoć.

Iako Schettino negira da je napustio brod, snimljeni razgovor između njega i kapetana luke u Livornu Gregorija de Falca, ukazuje na to da je pobjegao.