|

Saudijska Arabija će donirati 100 miliona dolara Palestincima

Saudijska Arabija će donirati 100 miliona dolara Palestincima
20
F
FENA
16.1.2013. u 21:27
20
komentara
20

dijeljenja
Saudijska Arabija će donirati 100 miliona dolara Palestincima Mahmud Abas (Foto: Arhiv/AFP)
Saudijska Arabija će donirati palestinskoj vladi u okupiranoj Zapadnoj obali 100 miliona američkih dolara kako bi pomogli ublažiti pogoršavajuću budžetsku krizu, saopćeno je u srijedu iz ureda palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.
Predsjednik Abas uložio je napore u uvjeravanje arapskih zemalja da mu doniraju 100 miliona dolara mjesečno kao "sigurnosnu mrežu" koju su obećali osigurati nakon što je UN de facto priznao palestinsku državu u novembru. Zbog pozitivnog ishoda glasanja na Generalnoj skupštini Izrael je uveo sankcije Palestini.

Abas je zahvalio Saudijskoj Arabiji, koja je dugogodišnji dobročinitelj prema njegovoj vladi, a novac će biti prebačen u veoma kratkom roku, javio je Reuters.

"Državni budžet je suočen s veliki deficitom zbog izraelskog uskraćivanja isplate palestinskog novca, što predstavlja kaznenu mjeru nakon što je UN priznao Palestinu kao državu posmatrača", rekao je Abas.

Pune plate za radnie u javnom sektoru nisu isplaćene skoro tri mjeseca, a prijedlog vlade da se poveća porez na električnu energiju i vodu naišao je na žestoko protivljenje stanovništva koje je organizovalo masovne proteste.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...