Arapi osnivaju fond
699

Sto miliona dolara mjesečno za pomoć Palestini

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Arapske države postigle su danas dogovor o osnivanju fonda od 100 miliona dolara mjesečno za podršku administraciji palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u vrijeme ekonomske krize.

Izrael je reagovao na podizanje statusa Palestinaca u UN objavom o gradnji 3.000 novih kuća za svoje doseljenike na Zapadnoj obali i zadržavanjem novca od carine koju naplaćuje u ime Palestinaca.

Arapski ministri vanjskih poslova saopštili su poslije sastanka u Dohi da odmah treba primijeniti rezoluciju sa arapskog samita u Bagdadu o osnivanju fonda od 100 miliona dolara mjesečno.

U saopštenju nije precizirano kako će novac biti uplaćen, niti ko će ga dati. Izrael i SAD se protive podizanju statusa Palestine na nivo posmatrača u Generalnoj skupštini UN, prenio je Reuters.

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond saopštili su u septembru da će se kriza palestinske ekonomije pogoršati ukoliko se ne povećaju sredstva iz inostranstva, a Izrael ne ublaži ograničenja koja otežavaju razvoj palestinskih teritorija.

Svjetska banka procjenjuje da će palestinski budžetski deficit ove godine dostići 1,5 milijardi dolara, a donatori će pokriti samo 1,15 milijardi dolara tog manjka. Palestinski kabinet je prošle sedmice saopštio da je svakog mjeseca potrebno 240 miliona dolara za funkcionisanje palestinskih institucija.

Međunarodno priznata Palestinska uprava kontroliše zapadnu obalu i prima najveći dio pomoći od SAD, EU i arapskih država.