Donatori iznevjerili Palestince
40

Palestinska uprava na ivici finansijskog kolapsa

SRNA
Salam Fayyad (Foto: AFP)
Salam Fayyad (Foto: AFP)
Palestinska uprava nalazi se na ivici finansijskog kolapsa zato što arapske zemlje nisu uplatile stotine miliona dolara obećane pomoći, izjavio je danas palestinski premijer Salam Fayyad.

Ukoliko se kriza nastavi, uskoro će ispod granice siromaštva pasti 50 odsto palestinske populacije od oko četiri miliona ljudi, rekao je Fayyad u intervjuu AP-u.

On je rekao da je problem u dodatnom jačanju političkog statusa islamskog militantnog pokreta Hamas, dok se sve više diskredituju on i ostale pristalice nenasilnog puta ka državnosti Zapadne obale, Pojasa Gaze i istočnog Jerusalema.

Fayyad je rekao da ovakvoj situaciji doprinose i ustupci koje je Hamasu učinio Izrael.

Palestinska uprava osnovana je prije skoro dvije decenije u okviru mirovnog sporazuma sa Izraelom, a bilo je predviđeno da to bude uvod u osnivanje palestinske države u roku od pet godina.

U međuvremenu, izraelsko-palestinski razgovori često su prekidani, pa konačan dogovor nije postignut.

"Finansijski problem koji imamo u posljednjih nekoliko godina najviše je rezultat toga što pojedini arapski donatori nisu ispunili svoja obećanja u skladu sa rezolucijama Arapske lige", rekao je Fayyad.

On je dodao da su evropske zemlje prošle godine uplatile sve obećane donacije, a SAD najveći dio, uz izuzetak 200 miliona dolara koje je zadržao Kongres.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je objavio da će se Palestinska uprava ubuduće zvati Država Palestina, pošto su UN u novembru Palestini priznale status posmatrača.

Oko milion Palestinaca zavisi od plata koje isplaćuje palestinska administracija, a premijer Fayyad kaže da je uspio da isplati polovinu novembarskih zarada uzimanjem bankarskog zajma.

"Pošto obećane donacije nisu stigle, drugi dio novembarske plate ne može biti isplaćen, kao ni zarade za decembar", dodao jeFayyad.