|

Satelit koji je lansirala Sjeverna Koreja se "tumba" u orbiti

Satelit koji je lansirala Sjeverna Koreja se "tumba" u orbiti
4
Klix.ba
9.2.2016. u 08:45
31
komentara
4

dijeljenja
Satelit koji je lansirala Sjeverna Koreja se "tumba" u orbiti
Satelit koji je Sjeverna Koreja poslala u svemir prije dva dana je stigao u orbitu, ali još uvijek nije poznato da li radi. Sjevernokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom svijeta, navodno se "prevrće" u Zemljinoj orbiti.
Eksperti i dalje pokušavaju primiti bilo kakav signal sa satelita koji je raketa odnijela u svemir. Također, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebao emitovati signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektovati bilo kakav signal.

Potez lansiranja satelita je međunarodno osuđen jer je Sjevernoj Koreji zabranjeno koristiti bilo kakvu raketnu tehnologiju zbog sankcija UN-a.

SAD su u ponedjeljak saopćile da bi to moglo uključivati niz ekonomskih sankcija koje bi dodatno izolirale Sjevernu Koreju i poslale jasan signal o odlučnosti međunarodne zajednice.

Raketu je pratilo nekoliko zemalja, uključujući i američki NORAD iz kojeg su poručili kako je raketa dosegla svemir. Nekoliko sati kasnije Sjeverna Koreja potvrdila je kako su uspješno u orbitu postavili satelit Kwangmyongsong-4.

Iz Pjongjanga ističu kako imaju legitimno pravo koristiti svemir za nezavisne i mirovne svrhe. Poručili su kako imaju u planu lansirati još satelita.

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i "ostatka svijeta" prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostavlja da može ponijeti bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara. Sjeverna Koreja je saopćila da je raketa u svemir odnijela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma.

Ipak, to nije bilo uvjerljivo za Vijeće sigurnosti UN-a, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Jong-una.

Zvaničnici iz Pentagona su saopćili da će pomoći Južnoj Koreji da rasporedi napredni sistem raketne odbrane u najkraćem mogućem roku. Ministarstvo odbrane Južne Koreje smatra da lansiranje ukazuje na to da Sjeverna Koreja ima rakete dometa 12.000 km.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...