Svijet
4

Satelit koji je lansirala Sjeverna Koreja se "tumba" u orbiti

Klix.ba
Satelit koji je Sjeverna Koreja poslala u svemir prije dva dana je stigao u orbitu, ali još uvijek nije poznato da li radi. Sjevernokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom svijeta, navodno se "prevrće" u Zemljinoj orbiti.

Eksperti i dalje pokušavaju primiti bilo kakav signal sa satelita koji je raketa odnijela u svemir. Također, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebao emitovati signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektovati bilo kakav signal.

Potez lansiranja satelita je međunarodno osuđen jer je Sjevernoj Koreji zabranjeno koristiti bilo kakvu raketnu tehnologiju zbog sankcija UN-a.

SAD su u ponedjeljak saopćile da bi to moglo uključivati niz ekonomskih sankcija koje bi dodatno izolirale Sjevernu Koreju i poslale jasan signal o odlučnosti međunarodne zajednice.

Raketu je pratilo nekoliko zemalja, uključujući i američki NORAD iz kojeg su poručili kako je raketa dosegla svemir. Nekoliko sati kasnije Sjeverna Koreja potvrdila je kako su uspješno u orbitu postavili satelit Kwangmyongsong-4.

Iz Pjongjanga ističu kako imaju legitimno pravo koristiti svemir za nezavisne i mirovne svrhe. Poručili su kako imaju u planu lansirati još satelita.

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i "ostatka svijeta" prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostavlja da može ponijeti bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara. Sjeverna Koreja je saopćila da je raketa u svemir odnijela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma.

Ipak, to nije bilo uvjerljivo za Vijeće sigurnosti UN-a, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Jong-una.

Zvaničnici iz Pentagona su saopćili da će pomoći Južnoj Koreji da rasporedi napredni sistem raketne odbrane u najkraćem mogućem roku. Ministarstvo odbrane Južne Koreje smatra da lansiranje ukazuje na to da Sjeverna Koreja ima rakete dometa 12.000 km.